PHIL HOOLEY – SONGS FROM THE BACK ROOM

Toen de Britse alt.countryformatie ‘The Woolgatherers’ in 2009 werd opgericht is Phil Hooley uit North Yorkshire er aan de slag gegaan als leadzanger en songschrijver. Daarvoor trad hij voornamelijk in pubs en clubs in Scarborough en York op in allerlei coverbands. Intussen bekwaamde hij zich meer en meer in het componeren van eigen nummers die varieerden tussen country, folk en blues.

Met ‘The Woolgatherers’ werden tot nu toe twee studioalbums uitgebracht: “Long Way To Indigo” uit 2009 en “I See” uit 2013. Erg productief is die groep echter niet geweest in de voorbije jaren en de corona-lockdown van 2020 en 2021 zorgde er voor dat Phil Hooley besloot om zijn recentst gecomponeerde liedjes op te nemen voor een soloplaat die “Songs From The Back Room” als titel kreeg en die we hier wat meer in detail met u willen bekijken en beluisteren.

Producer van het album is Justin Johnson en naast de topinstrumentalisten die als sessiemuzikanten aan de opname deelnamen waren er ook twee speciale muzikale gasten van de partij. Singer-songwriter Robert Vincent zingt mee op het als single uitgebrachte nummer “Midasville” en de van James Taylor’s begeleidingsband bekende violiste Andrea Zonn speelt op haar instrument mee op enkele songs meespeelt.

Zelf zegt de met doorleefde stem zingende Phil Hooley dat zijn voornaamste inspiratiebronnen en muzikale voorbeelden Bob Dylan, John Prine, Steve Earle, Hank Williams, Nick Lowe en Guy Clark zijn. Dat is dan ook wel wat terug te horen in de eerste single uit dit album, het op de eerste video te horen nummer “Come On Home”. “Learning To Be Still”, een andere op werk van ‘Dire Straits’-frontman Mark Knopfler lijkende track uit “Songs From The Back Room” is het door pedal steelgitaarklanken gedomineerde openingsnummer van het album en te beluisteren op de tweede video.

De gemeenschappelijke basis van de songs op deze plaat is de traditionele countrymuziek waarop Phil Hooley zijn verhalende liedjes zingt. Bij de beste nummers klasseren wij naast de drie hierboven reeds vermelde tracks ook het walsende “That Same Old Song” en de schitterend gezongen ballads “River Of Dreams”, “Trust Your Heart” en het emotievolle “It’s Time We Said Goodbye” waarmee een ingetogen einde aan deze plaat wordt gebreid. Voor het eerst als soloartiest naar buiten tredend heeft Phil Hooley een zeer mooi album afgeleverd. Hij kan zich tevreden en met volle overgave terug op zijn werk met de band ‘The Woolgatherers’ storten en daarmee parallel met zijn solowerk gaan optreden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video